24 maj 2009

Havöysund dag 3-6Blogguppdateringarna har kommit av sig de senaste dagarna pga en kombination av dålig Internetuppkoppling, datorkrasch och total trötthet efter allt fiskande. Fisket har varit enastående totalt sett på våra 2 båtar med magnifika hälleflundrafångster. Mycket annan fisk av större kaliber har vi inte fått med undantag av några torskar mellan 10 och 15 kilo. Vi har satsat stenhårt på hälleflundra och det känns med facit i hand som ett helt rätt beslut.

I lördags hittade vi ett ställe som verkligen satte starten för ett flundrarace och efter våra bravader där var det inte så konstigt att alla båtar utom 1 låg där och nötte sista dagen tillsammans med oss. Det började med att vi snabbt fick kontakt med några mindre flundror i området under lördagen och efter ett par timmar hade jag 1 på drygt 7 kilo i båten. Parbåten hade i samma veva 1 flundra landad upp mot 15 kilo och ett gäng mindre. Plötsligt steg en riktigt stor flundra upp till ytan då den följde Cribbas krokade torsk och vi hörde ett vrål från deras båt och uppskattningsvis handlade det om en flundra på 50+.

Inte mycket att göra men fortfarande en grym upplevelse att få se en storflundra stiga upp från djupet. Det går inte många minuter förrän Mattias då krokar på något riktigt tungt och ganska omgående misstänker vi att 50+ flundran kan ha blivit krokad trots allt…Det påbörjas en seg kamp mellan flundran och Mattias och vi inser att detta kommer nog att ta tid, Anders hoppar över i deras båt för att fotodokumentera och vi andra kör i väg en bit för att fortsätta fisket nu när flundrorna är i stöten. Direkt när vi släpper krokar KJ i vanlig ordning ytterligare en flundra som visar sig vara av bra storlek och nu står även han med en seg kamp i hand.

Jag och Magnus hejar på KJ för vi vill ju inte missa att se Mattias flundra när den väl är uppe. KJ kämpar på bra och strax ligger där en 18+ flundra i famnen på honom som åker i igen efter några bilder. Vi kör över till den andra båten och får där bevittna ett riktigt monster på 167 cm och 66 kilo som täcker hela akterdäcket på båten. Mattias hade kämpat på bra och landning genom tailande gick galant trots att Fredrik nästan drogs ner i djupet av flundrans kraftexplosion.

Glädjen var total och efter bildtagning, jubel och spontankramar var det dags för flundran att simma tillbaka vilket den gjorde med full kraft, underbart att beskåda…Vi insåg att vi verkligen hade hittat ett grymt hot spot för flundra och nu skulle all kvarvarande tid spenderas här då det var som mest fart i vattnet. Vi avslutade lördagen med frossa på kungskrabba och de flesta valde att tillbringa natten på den lokala nattklubben men vi var 4 st som gav oss ut till flundraspoten igen vid midnatt för att se om vi inte skulle kunna landa ytterligare något monster. Ganska omgående hade alla utom KJ (för ovanlighetens skull) vars en flundra av mindre storlek och för ett ögonblick verkade det som ordningen var rubbad. Givetvis återställdes ordningen omgående då KJ åter igen krokar flundra på sin lätta utrustning, denna gång var det ett mäktigt exemplar på 34 kilo som bordades, fotades och returnerades.

Flera flundror fick vi även sista fiskedagen (igår) bland annat hade jag en riktigt stor efter men som valde att skippa hugget och bara titta på, så är det och det är en del av upplevelsen. Nu i efterhand ser man tillbaka på en fantastisk vecka som klart var över förväntan. Vi var där för att fånga många och stora flundror vilket vi gjorde med råge. Som vanligt är ju inte fiske rättvist och en del av oss fick nöja sig med få och små men totalt sett på våra 2 båtar kom det upp över 60 st flundror med toppar på 18, 34 och 66 kilo, helt fantastiskt…………..

Inga kommentarer: