8 dec. 2009

Vändande fisketrend med både många och stora fiskarSå blev det äntligen dags att fiska som gäst i någon annans båt och vad är då inte mer upphetsande än en trollingtur efter östersjöns silver för att säkra egenfångad lax på årets julbord. Förra veckans rapporter från Simrishamn talade för att större mängder uppväxare hade följt det varma ytvattnet med senaste tidens sydvindar. Magnus och jag bestämde oss in i det sista för att ta chansen när prognosen lovade svaga vindar under gårdagen. Sent på söndag kväll spikade vi laxtrolling och tidigt i går morse stod Magnus i dörren och vi satte kurs mot Simrishamn.

Väl ute på havet hade vi inte mycket mer än fått i prylarna när helvetet brakar loss och Magnus får tokhugg på nedersta djupriggsspöet. I en vansinnesrusning drar laxen iväg med drygt 100 meter lina innan den bestämmer sig för att bjuda på 4-5 luftfärder långt bakom båten och vi inser direkt att det är en stor rackare. Laxen lugnar ner sig efter ett tag och Magnus börjar sakta ta hem den. Rensning och håvning går galant och snart står vi där med dryga 10 kilo silverblank jullax i håven. Efter sedvanliga glädjetjut och kramar kommer vi ner på jorden igen och får ut grejerna så fort det är möjligt.

Vi vänder om och styr tillbaka mot samma område som fisken högg och ganska snabbt är det min tur att drilla fisk. Denna gång är det en mindre fisk men den bjuder trots det på värdigt motstånd. Även denna landar i håven och vi känner att detta är nog bara början på en kanondag. Grejerna i sjön igen och samma vända mot den heta punkten. Visst hugger det igen och även nu på min sida på en tacklad skarpsill i ytan. Samma storlek på fisken och vi bara garvar. Allt flyter på helt utan trubbel eller tappade fiskar och när klockan är 14.00 har vi fullpott dvs 5 fiskar. Givetvis hinner även en sjätte lax och tom två till som fick gå tillbaka att hugga innan mörkret börjar krypa på och vi nöjda plockar in alla 12 spöna och styr mot hamnen.

Det tog sin lilla tid att rensa allt men det var endast nöjsamt och nu blir det både gravat och kallrökt på julbordet J. Ett stort tack till Magnus som guidade så förträffligt och en sådan här tur var man verkligen värd efter en i övrigt bedrövlig laxsäsong.

Väder: svag vind och mulet med inslag av sol, ca 8 grader i luften och 7 i vattnet.

1 kommentar:

sofie dykes sa...

Såååå najs att äntligen få fisk i båten!!!!Bra jobbat käre make:)