26 apr. 2011

Påskbonanza!



Sitter vid datorn och försöker komma ihåg vad som egentligen hände under påsken!? En sak är säkert och det är att turen var på min/vår sida på alla tänkbara sätt. Nummer 1 var att motorproblemen blev fixade och efter testkörning innan fisket drog i gång på skärtorsdagen fick jag bekräftat att allt var som det skulle. Ungefär samtidigt som vi konstaterade att den dåliga termostaten var orsaken till en massa kondensvatten i oljan ringer Magnus (Team Beauty) nere från Bornholm och avlägger en lägesrapport med minst sagt upphetsad röst. Magnus och hans son Oskar har under ca 1 h fiske redan 4 laxar i båten och av bra storlek dessutom.

Pär och jag som fiskar tar ett gemensamt beslut att vi ska ta upp prylarna och köra de ca 15 distansen ner till området Magnus har hittat laxen på. Sagt och gjort så gör vi slag i saken och 45 minuter senare ligger vi jämsides med Team Beauty och det dröjer inte länge innan vi har både 1 och 2 laxar i båten. Magnus och Oskar fortsätter att bända stort och de upplever sitt livs bästa laxfiske endast några 100 meter ifrån oss men vi lyckas ändå inte komma i närheten av deras resultat när dagen når sitt slut.

Vi är dock helt nöjda med 3 laxar i båten, några tappade och några i retur. Vi har bestämt att vi ska gå i hamn på Bornholm och tillbringa natten på pensionat Verona för att ha kort transport till samma område påföljande dag. I hamn står vi bara och gapar när Magnus och Oskar visar upp en fantastisk svit laxar och berättar om alla galna rusningar, tappade storlaxar mm. Totalt landade de 17 godkända laxar med en topp på 11 kilo och en handfull mellan 7 och 10 kilo, helt otroligt....

Vi var upp redan 05.45 på långfredagen och efter en underbar frukost satte vi kurs mot samma område som dagen innan. Tyvärr verkade inte laxen finnas kvar i samma omfattning även om jag han hinna kroka 2 innan vi ens hade fått ut alla 12 spö. Pär och jag sökte oss något längre ut mot gattet med siktet inställt på en liten grundtopp som såg intressant ut. Väl där började det hända grejer och snabbt hade vi haft kontakt med 4 laxar varav en på ca 9kg som högg i ett klockrent dubbelhugg på Pärs ytspön. Tyvärr bommade vi ett riktigt stenhårt hugg på djuprigg som drog av tafsen i samma sekund som det högg.

Vi summerade i alla fall långfredagens fiske med 4 laxar med hem och flera mindre returnerade. Tillbaka i Simrishamn fick vi beskåda en grym svit med 6 laxar varav 4 var över 10 kilo upp till 14+ från ett team som legat i samma område som vi, fast under hela dagen.

Påskafton blev fiskefritt men redan på påskdagen var jag ute igen tillsammans med KJ och givetvis drog vi återigen ner till Bornholm. Otroligt många båtar låg runt Davidsbank så vi sökte oss ut till några områden lite mer ut mot trafiken och vi fick verkligen uppleva bra fiske igen. Tidigt hade KJ ett brutalhugg på ytspö med underbart rullknarr som följd men tyvärr klev den av efter en liten stund. Detta var i ett dubbelhugg varav det andra spöet som krokade lax var det jag fiskade längst ner på riggen, den laxen håvade vi.

Vi hade spridda hugg under dagen och när vi närmade oss slutet hade vi 3 fina laxar i baljan med en topp på dryga 9 kilo åter igen, även den längs ner på min riggsida. Precis innan vi hade bestämt oss för att ta upp och köra i hamn drog det till på min sida på ett hemmamålat Apex bakom en dipsy. En stark lax drog i väg en bra bit innan vi hade den vid båten och ytterligare en kanonfin lax runt 7 kilo var bordad. Nöjda och belåtna styrde vi hem på ett nästan blankt hav med solen i ansiktet....

En fantastisk Påsk har det varit och även om man fått fiska av sig ordentligt är man riktigt laddad inför vandringsfisket som drar i gång nu när värmen kommit.

Väder: sol, svag till måttlig vind från NO, ca 3,5-5,5 grader i vattnet

Inga kommentarer: