4 juni 2011

Äntligen 10+ :)Med en tung trollinghelg i minnet från mitten på maj då jag och Anders deltog i Simrishamnsträffen var det med skräckblandad förtjusning vårsäsongen skulle avslutas med ännu en tvådagars satsning. Tyvärr lyckades inte jag och Anders fullfölja första dagens fiske i tävlingen som trots allt gav oss 2 mindre laxar. Vi satsade landnära efter de stora vandringslaxarna på tävlingens andra dag men tyvärr gav det ingenting annat än mängder med horngädda förstås
L. Bättre gick det för syster teamet Beauty som tog hem en hedervärd fjärde plats som lika väl hade kunnat vara en första plats om inte ett par stora laxar hade gått förlorade för dem. Även Team Blänkaren gjorde en bra tävling och landade bland annat en av tävlingens största laxar, en praktfull fisk på drygt 14 kilo.

Nu var det i alla fall en ny helg och en ny satsning tillsammans med Pär. Vanan trogen har vi ju inte gått lottlösa på en enda tur tillsammans så förhoppningarna var goda på ett bra fiske under de 2 dagarna vi var nere i Simrishamn. Fredagen satsade vi på området utanför Simris och som vanligt vid den här tiden på året är det oftast trögt men chansen på riktigt stor lax finns runt hörnet. Många timmar hade vi kört runt i det stora blå med endast horngäddor som behagade att smaka på våra skedar, då hugget med stort H kom. Det var en klockren storlax som högg över ett ismo mag i ytan och det blev åka av för Pär som höll i spöet. Laxen bestämde fullständigt över situationen och när den väl behagade dra ner på flyktförsöket var Pär darrig i knäna och ojade sig över hur sjukt tung den kändes. Laxen bjöd på flera brutala plask i ytan och vi bedömde att det var en fisk i 13-15 kilos klass.


När jag väl hade rensat färdigt för en stundande håvning och fisken hade följt med in ett tiotal meter bestämde den sig för att kliva av och vi stod där och gapade över en fantastisk lax som gått förlorad. Som vanligt är det så med de riktigt stora att de går lika ofta vinnande ur striden så man kan nog säga att detta var en 50/50 situation som laxen tog hem.....


Mer blev det inte denna dag och med tunga (solbrända) huvuden gick vi in i hamn den kvällen för att ladda om batterierna och gå upp riktigt brutaltidigt nästa dag för att göra en satsning långt ut i havet. Upp ur sängarna 04.00 och ca 2 timmar senare hade vi fullt ställ och fiskade på områden som har get grym utdelning för många av oss denna vår. Vi chansade friskt då ingenting talade för att laxen skulle hålla sig i detta område men vi kände att det var värt satsningen.

Vi hade redan tidigt på morgonen flera hugg på djupriggarna som tyvärr bara resulterade i spö som löste ut men laxarna lyckades aldrig kroka sig ordentligt. Vi trummade på längs en kant men efter hand förflyttade vi oss ut på djupare vatten. Väl på plats där vi tänkte köra de sista timmarna hände det igen dvs hugg med stort H. I princip samma scenario som dagen innan men själva rusningen gick i den sjukaste hastighet jag någonsin varit med om vid laxtrolling. Rullen tjöt i falsett och det höll i sig en bra stund. Pär som återigen höll i spöet var nog nära att tuppa av i ren upphetsning då detta var en brutal lax vi hade att göra med.

Efter en lång kamp var laxen endast några meter bakom båten men den var grymt tjurig och höll sig djup nere och var endast upp vid ytan vid ett tillfälle. Säkert 10 minuter stod den bara och tryckte och vägrade att komma in för håvning. Vi blev ganska förvånade att den inte var större då vi såg den först eftersom kampen indikerade enorm fisk. Dock såg vi tidigt att den var ganska kort men enormt bred över ryggen. Slutligen låg den i håven och innan vi skulle avsluta för dagen han vi även med att landa ytterligare en lax på 7 kilo. Den stora laxen vägde 10 kilo med minimal marginal men det var 10+ som var målet så vi var riktigt nöjda att vi lyckades.

Beast är åter igen på hemma plan nu och ska få vila upp sig efter en intensiv trollingvår.


Väder: Soligt och svag vind, ca 25 grader i luften och 12-14 grader i havet

Inga kommentarer: