7 juni 2013

Simrishamnsfinal
Har länge haft planer på att få med mig min kollega Magnus ut på en trollingtur och efter många försök lyckades vi tillslut få till en dag. Det var för ca två veckor sedan strax efter vi hade haft fint fiske från Hällevik. Det kändes helt rätt att lägga ytterligare en satsning i det området och nu ännu närmare land för att lura upp en lax i megaformat….. Trots att allt stämde med väder, tidpunkt och aktivitet på lodet var det en sådan dag då laxen var totalt ointresserad. Vi såg många bågar som flydde riggarna och någon enstaka som var lite nyfiken men inte mer än så….

Den turen kammade vi noll trots elva timmars nötande längst med ”heta” grundkanter.
Som tur var fick vi en ny chans i onsdags och nu var det inget snack om att vi skulle ner till Simrishamn och söka de feta uppväxarna som frossar i sill och tobis på djupare vatten.

Vädret var återigen kanonfint och vi körde rakt ut mot ytterkanten sydöst om 77:an för att trolla oss längst med kanten tills vi förhoppningsvis fick laxkontakt.  Det tog inte så värst lång tid innan nedersta riggspöet på min sida löste ut men tyvärr var det allt den ”laxen” bjöd på. Inte långt efter händer det igen men denna gång på mellersta spöet där vi kör en mindre vit flasher framför en Rhino(Stive). Ett bra tjut från rullen när linan löper ut och det är bra kaliber på laxen konstaterar vi, Jag drillar och Magnus rensar.

Väl inne vid båten är laxen bångstyrig och vill inte ge med sig, den pendlar från sida till sida och jag får hålla undan med spöet så gått det går från de linor som fortfarande är i sjön. Till slut tröttnar den och Magnus fullgör en perfekt laxhåvning för första gången i sitt liv. Superkonditionerad fenklippt lax på 10.5 kilo åker i baljan. Underbart och humöret hos både gast och kapten är på topp J

När vi riggar om och börjar kursändringen för att gå mot samma position hinner vi inte mer än 180 grader innan det smäller på igen strax efter att alla spö är åter på plats. Nu är det längst ner på Magnus rigg även denna bakom en flasher. Magnus lax är uppe och hoppar ett par gånger och tröttar ut sig rejält innan vi har den inne för landning. Även denna är i fantastisk kondition och riktigt kort men tynger vågen trots det till över 7 kilo. Om humöret var topp redan innan var det om möjligt ännu bättre nu.

Vi har verkligen bra känsla för området vi kör på och bestämer att vi snurrar vidare mellan de två fångstpositionerna resterande tid. Efter några timmar slutar det ungefär som fisket börjar dvs vi får ett utlös på riggen med en lax som drar några sekunder innan den lossnar. Efter detta bestämer vi oss för att göra några släpp efter torsken på ett par vrak i området innan vi går mot hamn. Redan på första släppet krokar vi ett par småtorskar och efter en trög halvtimme drar vi ytterligare ett par större på sista släppet 200 meter utanför hamnen. Nöjda och glada plockar vi upp och kör in.

Väder: Sol, svag vind, ca 12 grader i vattnet

Inga kommentarer: