28 okt. 2016

Sportfish Masters, SM i gäddfiske 2016Helgen som gick var det då äntligen dags för SM-final i Karlskrona skärgård. Team MoDyGru bestående av Anders Mortier, Staffan Dykes och Karl-Johan Grudemo skulle kämpa med näbbar och klor för att hitta gäddorna och prestera efter bästa förmåga.

Förra året hamnade jag och Anders ungefär mitt i resultatlistan på finalen så siktet var inställt på en förbättring och sen fick vi se hur långt det kunde gå. Redan på torsdag kväll åkte vi upp då årets final till skillnad från tidigare år skulle hållas över två dagar (fre-lör). Tyvärr har det inte funnits tid för något rekognisationsfiske så i vanlig ordning fick vi hoppas på att gamla erfarenheter och sanningar skulle räcka…

Vädret var rent ut sagt för djävligt med hårda vindar från ost/nordost och mer eller mindre regn konstant. Inte jätteskönt direkt men säkerligen ett väderförhållande som kunde få gäddorna att vara huggvilliga och stå mer koncentrerat om man väl lyckades lokalisera dem…

Efter sedvanlig säkerhetsgenomgång och nationalsång spred sig närmare 200 båtar från Borgmästarfjärden i centrala Karlskrona ut över tävlingsområdet. Starten gick 09:00 och då vi precis fått info om att det var ok att traila i väg så valde vi att a upp båten och köra bil istället för att vara varma och torra från start. Vi hade bestämt att börja i samma område som förra året trots att det var stendött där då. Nu var dock förutsättningarna betydligt mer rätt för att gäddorna skulle trivas.

Väl på plats fiskade vi resultatlöst av en mindre vik i ca 30 min innan vi tog en längre förflyttning. Vattenståndet var ganska lågt och det var precis att vi kunde ta oss fram med båten men det gick. Inte många kasst han vi med innan vi började att få kontakter. Vår första godkända gädda var 66 cm och registrerades ett par minuter i elva. Fyrtio minuter senare hade vi full pott på godkända fiskar och jag knep den längsta på 82 cm. Det blev ett galet rally och vi hann inte riktigt med att reflektera över situationen men faktum var att när vi bröt för lunch låg vi som fjärde bästa team i resultatlistan. Vi hade då även fått bytt ut de tre kortaste gäddorna. 


Fisket dog av något och vi passade på att luncha lite snabbt. Efter lunch kom det igång igen men vi fick inte någon som var längre än vår kortaste i listan. Vi valde att testa ett område närmare upptagningsplatsen men där hittade vi inga huggvilliga gäddor. Vårt resultat som nionde bästa lag höll ända fram till sista timmen men då trillade det in ett gäng bättre fångster och vi halkade ned till plats nitton innan tävlingsdagen var över.


Dag 2

Vi hade bestämt att vi skulle fortsätta i samma område andra dagen då vi visste att där fanns fisk. Vi var dock inte ensamma nu men vi lyckades trots allt få den position vi ville utan att trängas med övriga båtar i området. Vi hade inte samma utdelning som dagen innan på mängd eller i längd, så trots en hel del fisk låg vi kvar på samma resultat. Vi tappade placeringar löpande och var nere runt femtionde plats efter lunch. Vi valde då att göra en längre förflyttning och lyckligtvis visade det sig vara ett bra drag då vi hittade ny huggvillig fisk. Sen kom då förlösningen och vi hade både en 74 cm och en 81 cm som gjorde att vi återtog en del av det vi tappat i resultatlistan under dagen. Vi landade runt femtio gäddor totalt under de två tävlingsdagarna men de större topparna saknades för att vara med och tampas i toppen. Vi fiskade med blandade ytgående beten men inget var så effektivt som den gamla trotjänaren Pig i färgen Blue Gill. Gäddorna var som galna i den och flera gånger fick vi problem med avkrokningen då de satt djupt nere i käften. Vår placering blev till slut 37:a av drygt 180 lag vilket vi är helt tillfreds med.


Arrangemanget var riktigt väl uppstyrt av Niclas som tycks hålla i alla trådarna men han gör det förbannat bra. Prisutdelningen var en mindre housespelning med blinkande laser och dunkande techno med 500 fiskegubbar som satt förvånat på läktaren och tittade på. SVT och SR fanns på plats och sände inslag direkt från tävlingen så mycket har hänt med medial uppmärksamhet och det bådar gått inför framtida tillställningar. Nu laddar vi om inför KPT den 12 november då vi återigen är i Blekinge och tävlar mot ett femtiotal grymma lag. Vinnarna av SM och flera team i toppen är lokalförmågor och otroligt duktiga, även dessa möter vi i KPT

Inga kommentarer: