20 nov. 2007

Julalaxan är säkradInför den gångna söndagen var jag och Karl-Johan inställda på att fiska gädda men lovande väderprognoser och fina rapporter från Simrishamn gjorde att vi tog chansen att försöka säkra fångsten av årets jullax.


Upp i svinottan som vanligt och strax efter 05.00 var vi på väg. Väl nere i Simrishamn visade det sig att power trimmen på motorn var ovanligt seg och vi fick hjälpa till manuellt med att få upp motorn i högläge. Båten sjösattes och sen kom chocken!! Det var fullständigt omöjligt att hissa ner motorn igen L. Ångest och vemod….. nu var det väl kört och hela dagen var redan förstörd. Inget hjälpte trots lite fysiska försök att få ner motorn. Vi tvingades att dra upp båten igen på trailern och vår enda förhoppning var att påfyllning av hydraulolja skulle lösa problemet. Det visade sig att den var snustorr i hydraulcylindern och ny olja löste problemet på studs. Snacka om att vi blev förhoppningsfulla igen och snabbt som attan var The Beast tillbaka i sjön.

Nu tacklade vi upp snabbt och styrde ut mot Nabben. Sjön var inte direkt spegelblank men inte heller nämnvärt gropig. En sjömil sydväst om nabben satte vi i våra 8 spö och dagens trolling var startad. Det dröjde inte länge förrän första påslaget kom som tyvärr släppte innan nedersta djupriggsspöt han lösa ut. Vi trollade oss förbi nabben och vidare i riktning mot 10:an, då löste en av KJs djupriggsspö ut och jag löste snabbt ut KJs dipsyspö för att inte riskera trassel. Tyvärr gick fisken av direkt men något märkligt inträffade när det helt plötsligt ryckte till i det utlösta dipsyspöet. Det visade sig att en liten havsöring nappat på skeden bakom dipsyn när den släpade efter båten i ytan. Tyvärr var den en liten rackare så den fick gå tillbaka igen.

Ytterligare en liten lax bet senare över KJs ena djupriggspö men även den var under måttet. När vi närmade oss 39.an och trollade med vinden i ryggen smal det på en godkänd fisk på min sida längs ner på riggen och strax var den efterlängtade julalaxen i håven. Ingen stor lax men fullt godkänd på 4.5 kg. Ytterliggare en lax landade jag strax efter på det mycket heta betet NK28 S-6, denna något smalare men dock 4 kg. Nu kändes det riktigt skönt och vi hade helt klart fiskat med hedern i behåll för denna gång. Inga fler laxar ville hugga resten av dagen men vi var helt klart nöjda när vi packade ihop och körde den långa vägen hem igen.

Väder: 6+ i luften, mulet/regn ca 8 grader i vattnet.

Inga kommentarer: