23 mars 2009

3 dagars intensivt gäddfiskeÄntligen blev det dags för vår efterlängtade gäddträff och i torsdagskväll körde vi taggade till tusen upp till Blekinge för att möta upp med hela gänget på plats. I år hade vi valt att hyra en stuga på en ny plats i ett område vi fattat tycke för senaste åren. Att jag avslutade 3 dagars gäddfiske där för exakt ett år sedan med att landa en 12+ gädda på sista kastet, sista dagen gjorde ju inte förväntningarna sämre.

Vi laddade rejält redan på torsdagskvällen så fredagsmorgon var vi inte direkt uppe med tuppen men vi kom ändå iväg i hyfsad tid. Natten bjöd på närmare 5 minus så vi viste att det nog skulle dröja innan vattnet hade värmts upp i vikarna, strålande sol påskyndade uppvärmningen så ungefär mitt på dagen började det nappa så smått. Jag och KJ nötte fokuserat i vikarna tills vi hittade en produktiv plats som totalt sett levererade 11 gäddor till oss. Inga monster men några romstinna honor på dryga 3 kilo kom upp.

Andra dagen begav vi oss till lite outforskade platser där vi ganska snabbt hittade en produktiv vik som vi grundligt fiskade av och efter 1 timme hade vi båda vars en gädda över 5 kilo och ett gäng ettriga hanar. Det blåste lite mer denna dag så vi skippade planen på att korsa en öppen fjärd och istället testade vi en djup vik som tyvärr inte gav ett känn. Vi fik ett samtal av min svåger Johan gällande motorproblem på deras hyrbåt så vi bestämde oss för att assistera dem och samtidigt göra en längre förflyttning. Efter en kort bogsering och 2 minuters mekande så hade vi bytt deras brytpinne och de var i farten igen. Vi avslutade dagen i ett par vikar vi testad tidigare vid några tillfällen men det gav endast en snipa till och sen var det dags att ta upp för dagen.

Vi var totalt 4 båtar som fiskade på olika platser och efter 2 dagar kunde vi all konstatera att det var trögt och gäddorna var inte så värst intresserade av att hugga. Vi hade alla sett många fiskar fly när vi gled fram i vikarna och även en hel del efterföljare men huggvilja var som sagt låg. Oavsett segt fiske så var kvällarna och allt de sociala på topp som vanligt och alla var belåtna så klart trots sämre fiske än vi hoppats på.

Sista dagen fortsatte som de övriga och vi upplevde klart vår segaste dag. När vi kämpat oss igenom en rad ”tomma” vikar bestämde vi oss för att lägga sista halvtimmen i viken där vi för dagen hade sjösatt båten. KJ hade då 3 landade gäddor och jag endast 1. Nu lossnar det för mig och en mindre gädda krokas efter ett par kast. Vi gjorde en kortare förflyttning för att ta några avslutande kast innan vi bryter för denna gång. Jag slänger i väg en väldigt ytligt fiskande jerk som sekunden efter nedslag sugs in med ett bestämt tungt tryck och direkt vältrar sig en fisk av bättre kaliber i ytan. Fisken går ner till botten och stöter tills den är nästan rakt under båten då kommer den motvilligt upp till ytan under min press och där ligger hon, årets största .

Precis exakt samma företeelse som i fjor då jag landar resans största på sista kastet en kastlängd från upptagningsplatsen inträffar. Denna gång nådde den inte riktigt ända fram till 10-strecket men en riktigt fin fisk på 9.1 kilo och 104 centimeter var ett faktum.

Väder: 5-10 grader i luften, växlande vind från 1-7 m/s, 3.5-6 grader i vattnet

Inga kommentarer: