12 apr. 2010

Från sträng vinter till sol och värme innan man hann blinka



Våren kom ruskigt snabbt och 50 centimeter is på våra Skånska sjöar övergick till öppet vatten och vattentemperaturer som steg i raketfart. En tur var sedan länge inplanerad till Blekinges skärgårdsgäddor, men att det endast skulle hinnas med en tur innan leken var lite snopet. Resultatet däremot på denna tur var i alla fall mer än godkänt.

Jag och KJ bestämde redan i höstas att vi skulle bjuda med oss fruarna på en weekend där de fick frottera sig i lattefika, shoppa hejdlöst och njuta av en hotellövernattning fritt från skrikande småbarn. Jag och KJ skulle i sin tur njuta på vårt sätt med att jaga feta gäddor i lekvikarna. Sagt och gjort gav vi oss av i lördags morse med fullpackad bil och båt på trailer. Lördagen bjöd på iskall vind från norr och konstant mulet, fisket var extremt trögt i området vi valt för dagen och endast vars en liten snipa lyckades vi landa.

Söndagen planerades till ett för oss nytt område men efter heta tips från den gode MT (Pär) var vi taggade och förhoppningsfulla. Tillsammans med fruarna avnjöt vi en god tre rätters middag och njöt av den kravlösa tillvaron det faktiskt är att som småbarnsförälder få ett litet break från de underbara men krävande småbarnen (tack svärföräldrarna).

Tidig hotellfrukost blev det för mig och KJ medan damerna passade på att sova ut. Vi kom iväg i hyfsad tid och var snabbt på plats och sjösatte båten. Vi styrde rakt mot den för dagen planerade ”hot spoten” i strålande solsken men kraftig vind från norr. Vi hade nästan direkt kontakt med gäddorna i ett litet område i utkanten av en vik, KJ var verkligen i stöten och hade snabbt landat 5 gäddor varav 2 var 5+ fiskar med romstinna bukar. Jag hade inte samma flyt men fick i alla fall upp den dittills största fisken på 6.3 kg även den en romstinn hona.

Vi valde efter ett tag att flytta djupare in i viken och se om några av de större gäddorna hade gått in och ställt sig i väntan på leken. Det var betydligt trögare här men efter lite nötande missade jag en bättre fisk men KJ var inte långsam att reta den till hugg och vips hade han även slagit mig på fingrarna gällande största fisk, drygt 7kg romstinn hona var bordad. Det fortsatte relativt trögt inne i viken men ett par mindre fiskar krokades innan KJ drog i väg ”dagens” kast. Mitt i ett område jag redan kastat ett par gånger sög det tag i KJ´s bete och en rejäl virvel i ytan blev det när gäddan presenterade en stor stjärtfena. Vi trodde garanterat på att det kunde vara fisken för dagen men att det visade sig vara en 10+ fisk fattade vi inte förrän den var i båten. En riktigt lycklig och extremt lyckosam fiskekamrat sken starkare än solen.

Väder: Stark nordlig vind, sol/mulet, 5-8 grader i vattnet

Inga kommentarer: