15 nov. 2014

Höstfisket igång


                                                                  Vår guide i RugenNu var det löjligt längesedan det skrevs i bloggen men väldigt få turer och mest trögt fiske har varit orsaken. Sedvanligt blev det någon sommartur i Skälderviken efter makrill med några få fiskar som resultat men fantastiskt skådespel av tumlare som jagade betesfisk under och i direkt anslutning till båten. 

Hösten har varit och är i skrivande stund fortfarande ovanligt mild med dagstemperaturer över tio grader och vattentemperaturerna lika så. Laxtrollingen har inte kommit igång pga det varma vattnet så årets sista turer låter vänta på sig än. Gäddfisket har även det varit avvaktande i väntan på kallare vatten. Ett par turer med några få mindre gäddor har genomförts på närliggande vatten men höstens storsatsning i Rugen som jag Anders och KJ sett fram emot blev en otroligt seg historia. Rugen är känt för att var tufft men tydligen lyckades vi pricka in det sämsta novemberfisket guiderna upplevt någonsin där nere. På fyra dagar fick vi inte upp en vettig gädda i båten förutom ett antal snipor men vår guide krokade ett finare exemplar på 100 cm. Det var tungt och tålamodskrävande men helt klart en erfarenhet rikare och man känner en enorm revanschlusta och redo att satsa hårt på hemmaplan.

Senaste turen blev starten på en förmodad längre satsning med min goda fisketok till granne Dennis Davidsson. Vi körde all in på flötestrolling men riktigt fina betesfiskar och startade fisket innan solen gick upp. Vi nötte djupkanter och ganska snart krokade jag en 5-kilos i riktigt fet höstkondis. Många timmars fortsatt nötande innan vi kom över en fin brant och jag fick ännu ett hugg på min sida. Denna gång var det ett brutalt påslag och motståndet när jag spänner upp linan och sätter mothugg var bra tungt. Ett par knyckar sen var fisken borta lika snabbt. Upp vevar jag en mört som var rejält sargad och det rådde inget tvivel om att det var en stor gädda som lyckats komma undan krokarna.

Vi vänder upp och kör över samma spot en gång till och nu är turen på min sida. Mothugget sitter och det är riktigt tunga knyckar i andra ändan av linan och gäddan går och trycker på djupet. Känslan om att det är en bättre fisk går det inte att ta miste på och när vi väl får se den i ytan är det solklart att vi har och göra med en presumtiv tia J Dennis handlandar damen och väl i båten väger och mäter vi henne till 10.3 kg fördelat på 111 cm. Fantastiskt härlig känsla att återigen få ha en 10+ gädda i båten då det var allt för längesedan senast. Nu satar vi på fler turer så länge vädret tillåter och förhoppningsvis tätare mellan blogguppdateringarna.

Väder: 10 grader, mulet och måttlig vind, ca 10 grader i vattnet

Inga kommentarer: