13 mars 2015

Gäddjakt lokalt och regionalt


Inför helgen som gick kliade det i fingrarna på mig och KJ då vi äntligen skulle lägga en helg i Blekinge skärgård. Magnus och sönerna från Team Beauty anslöt också. Vi valde att fiska längre österut än vi brukar främst för att det är kul med nya områden men också pga. lovande och färska rapporter från området.

Lördagen var mulen och väldigt blåsig så det blev mest fiske i vindskyddade innervikar. Mängder med gäddor kom upp men det var nästan uteslutande små hanar och de större damerna höll sig uppenbarligen lite längre ut. Ca 35 gäddor landade vi och i vanlig ordning flest till KJ men störst till mig på ca 4 kg. Vi körde en hel del jigg tillskillnad från vår förkärlek för ytgående jerks och det funkade fint det med. Magnus och killarna körde mer västeröver och upplevde ungefär samma fiske som vi.

Söndagen bjöd på strålande sol men fortfarande ganska hård vind. Vi la krutet lite längre ut i vikarna för att se om vi kunde hitta de fetare exemplaren där och jiggarna fick jobba hårt. Omgående vid första ankringen hade vi kontakter och ett par feta men för korta honor krokades. Metoden att söka dem längre ut kändes rätt och vi nötte på. Vi fick en del gäddor men det var betydligt längre mellan huggen nu och dessvärre hade vi inte turen att träffa nått stort men antalet honor var betydligt högre än dagen innan och snittvikten likaså. Solstekta och vindpinade var vi trots det klena resultatet tillfreds med dagen när vi trailade oss mot Skåne igen.

Taggad av helgens gäddfiske packade jag in lite meteprylar i bilen och la fem feta mörtar i en hink för att testa lyckan i ån innan jobbet i går morse. Vårvädret kunde inte varit finare och som jag misstänkte var gäddorna fruktansvärt i stöten. La ut första mörten och direkt satte stirret igång och någon gädda var uppenbart i krokarna. Plopp sa det och första gäddan var krokad. Efter snabb avkrokning och återutsättning krokades mört nummer två på och scenariot upprepade sig. 30 minuter senare stod jag utan mörtar och fem fina gäddor hade varit uppe och vänt. De var feta och ryggbreda men som vanligt för korta. Två vägde kring fem kilo och två runt tre kilo. Attackerna de gjorde mot betesfisken var spektakulära och flera gånger kom de i raketfart varpå mörten hoppade upp över ytan så gäddorna missade helt. De var direkt på igen och skådespelet var en fröjd att se. Jag hade tom en mindre gädda efter som jag han se och drog i väg mörten ifrån den med förhoppning om att spara den för en större dam.

Med lite tur är man ute igen i helgen för nu gäller det att passa på innan det är full lek och all tid ska läggas på laxfisket.
 
Väder: Mulet/Sol, vind 10 m/s, vattentemp 4-5 grader

 

Inga kommentarer: