29 sep. 2015

Å, Lofoten







Ligger och myser i hytten här på Lofoten då vårt fiske har fått avbrytas p.g.a. en monsterstorm som kommit in under dagen. Just nu blåser det upp mot 40 m/s i byarna och det är tydligen vågor på 9 meter ute till havs…. Vi skulle åka färjan hem imorgon men vi har blivit ombokade till flyg från Lofoten till Bodö istället då färjorna är inställda. Håller tummarna att vinden lättar då en flygning med litet propellerplan i dessa förhållandena känns så där roligt....

Av sex möjliga fiskedagar fick vi fyra varav en var mycket begränsad p.g.a. för hög sjö på utsidan av Lofoten just där man vill vara. Så är det här uppe då väderförhållandena är extrema framförallt så här långt in på hösten. Flundrafisket har inte varit bra alls och troligen är det fortfarande för varmt i vattnet för att de ska vara på plats. Detta till trots lyckades vi landa två flundror i båten varav den största var 115 cm lång, ca 13 kg tung och föll för Christians jigg.

Den absolut största behållningen har varit sejfisket mitt i Moskenströmen under timmarna då floden är som starkast. Det är helt otroliga krafter när vattenmassorna ska trycka sig igenom sundet och havet fullkomligt kokar. Störst sejar tar man oftast på jigg men popperfisket i ytan är hysteriskt kul. Sejarna är som galna och attackerar ytfiskade poppers och jerkbaits med full kraft. Stundtals har man påslag i varje kast både en och två gånger minst. Det är sällan man krokar dem men då de är på konstant får man förr eller senare känna på deras urkraft. Bromsen på min 4000 Stradic haspel var skruvad i botten med nästan 10 kg bromsstyrka men sejarna runt 10 kg lyckades trots det rusa 10-20 meter ner i djupet innan man fick stopp på dem.

Mitt nyinköpta GT-spö knäcktes mitt av redan vid första fajten när jag satte full press på fisken....... Fortsättningsvis körde jag med ett 20 lbs westin vilket behövdes för de större sejarna. Rullen såg löjligt liten ut för spöet men den stod pall för många hårda fajter till. Största sejen klämde KJ på jigg och den drog vågen till drygt 17 kg. Två 15+ sejar landade Christian, också på jigg. Själv hade jag upp till 13+ och flera runt 10 kg på popper.

Vi har lagt lite tid på torskfisket också och fått en del men inget större än 13 kg. Kvoten för hur mycket filé som får följa med hem är i alla fall säkrad :)






Inga kommentarer: