28 maj 2007

Sorligt dåligt laxfiske under våren 2007Sista trollingturen med The Beast innan det var dags att ta upp från Simrishamn och åter ställa båten i ladan. Denna gång var det jag och Karl-Johan som återigen skulle göra en satsning på vandrarna. Med föregående pass (Team Beauty) färsk i minnet var förväntningarna ganska höga på att vi skulle kunna få ett bra fiske. Dagen började på ett spegelblankt östersjön precis så fint som man vill att en trollingdag ska vara. Vi satte ut 12 spön vid 77an och började trolla oss ut mot Ruski, redan efter några minuter hade vi de första horngäddorna på. Som vanligt i Maj är det ett litet helvete med de små näbbisarna som ständigt terroriserar oss. Visserligen gör det att man blir mer alert och kollar spöna oftare vilket alltid är bra.

Efter ett par timmar knarrade det återigen i ett av ytspöna och givetvis svor jag över ytterligare en horngädda. Fel hade jag då det helt plötsligt började rusa ut en massa lina, säkert 50-60 meter i en enda lång rusning. Jag slet tag i spöet och skulle just spänna bromsen då rusningen slutade lika snabbt som den hade börjat. Jag tog in några meter och insåg att vi precis gått miste om vad som kan ha varit mitt livs fisk. Tyvärr fick vi aldrig se den laxen men att döma av rusningen var det något i hästväg.

Några svordomar senare över den förlorade laxen fick vi påslag på djupriggens mellersta spö och äntligen var det krokad lax. En vacker fisk på drygt 8 kilo kunde håvas enkelt efter en förvånansvärt lugn fight med tanke på hur laxarna hade kämpat under senaste passet.

En lång stund senare hade vi trollat oss förbi Ruski och hunnit ända bort till 77an igen innan det åter var dags att drilla lax. Återigen högg det på samma spö och denna gång var det en kort men tjock blanklax på knappt 4 kilo. Trots förhoppningar om många laxar den här dagen var det ändå två nöjda trollare som styrde hemåt efter en lång och solig dag som började helt vindstilla för att blåsa upp hyfsat under dagen.

Vårsäsongen kan ju sammanfattas som den laxfattigaste hitintills och tyvärr har allt för många pass slutat resultatlöst. Även om detta var sista passet från egen båt han jag med ytterligare ett bompass med Magnus (Team Beauty) den gångna helgen. Vattentemperaturen hade nu stigit hela 5 grader på en vecka och allt vad betesfisk och lax heter var som bortblåst. Det är svårt många gånger att få laxen att hugga när den väl är på plats men när det är helt tomt är det ju inte direkt lättare. Vi han även med ett stopp på favoritvraket för lite torskpilkning men även det var dödfött så när som på en liten torsk som fick friheten åter.