2 mars 2014

Premiären avklarad

Då har båten fått bekänna färg för säsongen och färska laxfjäll pryder än en gång durken…. Jag och KJ drog ner på Österlen för att ta chansen mellan dimbankar och stormbyar att drilla östersjölax. Det är som bekant helt otroliga mängder lax precis överallt där ute så vi valde ett obekräftat område som levererade i våras trots att kända platser närmare Simrishamn hade varit grymma i veckan.

Vi slapp inte undan dimman men sikten var tillräckligt god för att ge sig ut i en något gropig sjö men inte speciellt blåsigt trots en vindrapport som inte var den mest önskade direkt. Väl på plats började vi sättningen och när fem spön var på plats smackade vi på ett trippelhugg och matchen var igång….

Vi redde ut situationen bra och en oklippt lax håvades och de andra två med fettfena fick friheten åter. Inga problem att taila dem och låta partnern kroka av, på så sätt slipper man använda håven i onödan. Nu ”nöjde” vi oss med lax upp till 7 kilo så det är möjligt att den metoden inte alls funkar på större fisk!? Den mindre kalabaliken som uppstod med tre hugg när vi inte ens var halvfärdiga med sättningen gjorde dessvärre att gasten drabbades av ”mul och klövsjuka” och tillbringade resten av dagen med att varva spyor med drömmar liggandes utslagen på durken….. Jag fick hålla koll på allt och skrika LAX!!!!! varenda gång de högg. Till gastens förtret högg det dessvärre allt för ofta och tio laxar senare var det inte mycket krafter kvar i den stackars kroppen….    

Vi bröt när skymningen kom och dimman var nu riktigt otrevligt tjock så pass att vi i princip var inne i hamnen innan vi såg land. Fantastiskt fiske där ute och grym start även om vi nog hade kunnat ha dubbelt eller trippelt så mycket fisk om vi kört på andra platser men då hade gasten antagligen avlidit…

Skönt att vara igång med ytterligare en säsong som lär gå till historien med flera nya rekord.
Väder: Mulet, disigt och dimma, 3-5 m/s,  3 grader i luften och 3.4 i vattnet 


Inga kommentarer: