13 apr. 2014

4-tal i 10+, vilken dag!!!!
 

Dags för lax igen och nu med Christian som hade gött laxaflax förra våren när vi drog på ett 6-hugg på hans första trollingtur…. Andra turen denna gång och med förhoppning om att han är en turgubbe så var förväntan på topp när vi rullade söderut 06:00 igår. 

Återigen skulle vi gå ut från sydkusten och testa ett hett men för mig ofiskat område. Väl på plats i hamn låg dimman nästan lika tjock som på resan ner men då det var landdimma misstänkte vi att det skulle kunna vara fritt med god sikt en bit ut från land. Vi hörde på VHF:en att det var helt klart några hundra meter ut så vi var snabbt på g. Vi brände ut med planen att köra ca 20 min innan vi satte men då vattentempen sjönk ganska fort redan efter en kvart valde vi att stanna och påbörja fisket. Efter en dryg timme började det och ett trippelhugg på djupprigg från 80 fot och upp till 45 fot drog igång två halvslöa ”gubbar”som flög ur stolarna och fattade spö och håv om vartannat. Inga trasselbekymmer och samtliga tre laxar bordades, en vild en ”vild” men märkt och en ”tam” blev resultatet alla av beskedlig storlek. 

När ordningen var återställd tuffade vi på i området och men jämna mellanrum krokade vi lax. När tionde laxen för dagen var fångad och returnerad (utom två tama) hade vi inget annat än storleken att klaga på, för jo den har betydelse i alla fall när det gäller fiske…. På eftermiddagen övergick ett spegelblankt hav till ett något mer skummande tillstånd med hjälp av en tilltagande vind från syd. Inte så bekvämt men det var starten på ett par fantastiska timmar. Först smäller det på en stark lax på ett djupriggspö stackat på 30 fot. Den bjuder på en fin första rusning och kommer sen tungt men ganska snällt. Väl i håven har vi dagens första tia i båten och glädjen är på topp. En fulländad dag kan man tycka men då visste vi inte vad som komma skulle. Efter ordningen var återställd välde det in en tjock dimma från havet och vi befann oss helt plötsligt mitt i en tjock gröt och det kändes inte speciellt säkert att fortsätta. Vi funderade några minuter och bestämde att vi skulle bryta men precis då drog det till dubbelt upp på två ytspö och det var full action för oss båda. 

Christians fisk gjorde några ytsprång långt bakom båten och den såg stor ut. Min lax visade sig inte men den kändes stark och drog ut drygt 150 fot under tiden vi jobbade hem Christians lax. När laxen väl började bli trött fick vi in den hyfsat fort och håvningen satt fint och dagens andra på drygt 10 kg var ett faktum. Då var det dags för min fisk att jobbas hem och tro det eller ej men även den tycktes vara stöpt i samma form och efter snabb fotografering fick även denna vilding åka tillbaka.

Vi var mer än nöjda nu och skönt nog lättade även dimman. Helt slut efter allt ståhej beslutade vi oss för att plocka upp och när endast tre spö var kvar att ta in och vi var över max 25-meters djupt vatten brakar det på storlax för fjärde gången. Christians tur att drilla och nu med van hand påbörjas dragkampen. På klassiskt storlaxmaner går den djupt och vill inte visa sig i första taget. Till slut har vi den precis bakom båten och vi konstaterar galet nog ytterligare en lax på minst tio kilo som snart är redo för håvning. Precis när jag är redo att håva får laxen syn på båten och rusar som en tok rakt ner under båten, detta upprepar sig tre gånger innan den väl är håvad. Det var det närmaste jag har varit med om hälleflundrarusningar och vi t.o.m. såg på ekolodet hur den rusade rakt ner till botten. Kanske för att vi nu låg på otroligt grunt vatten då vi under fighten hade närapå nått ända in i hamn…. Vi vägde den i håvgarnet till dryga tolv kilo och passade även på att filma den vid återutsättning.

Helt galet härlig dag och fy tusan vad man får mersmak efter ett sånt här brutalfiske!!!

Väder: sol, svag till måttlig vind från syd, 5.6-6.1 grader i vattnet.


Inga kommentarer: