13 apr. 2015

SM-kval i gäddspinnI helgen deltog jag och min vapendragare  Anders ”Manhood” Mortier i SM-kvalet för att försöka knipa en plats till finalen som går den 24 oktober i Karlskrona skärgård.
Vi anmälde oss som Team MoDy Dick och i konkurrens med totalt nitton lag behövde vi bli som sämst tia för att gå vidare till finalen.

Ringsjön är inte direkt vår första val när det gäller gäddfiske och förutom några slumpgäddor i samband med gösfiske har vi aldrig tidigare sökt gäddorna där.
Tajmingen var inte direkt optimal då vi förväntade oss att gäddorna var mitt i leken och hade tankarna på annat än att käka plast och gummi.
Förutsättningarna var lika för alla så det var bara att testa allt vi hade på alla djup och hoppas att vi skulle hitta metoden för dagen så snabbt som möjligt.

Starten gick 08:00 och vi hade fram till 16:00 på oss att försöka fånga minst fem gäddor över 50 cm och helst så långa som möjligt.
Det var så klart en catch and release tävling där alla gäddor skulle mätas, fotas och rapporteras in direkt när de fångats.
Vi kunde på så sätt följa liverapporteringen fram till 14:00 och sen blev de sista 2h för spänningens skull dolda tills vi var i mål.

Vi började fiska en brant in mot grunt vatten för att se om gäddorna kunde tänkas stå djup eller om de fortfarande höll sig grunt efter leken.
Redan 08:30 krokar jag på en urlekt hona på 80 cm och vi är med i tävlingen. Vi tror så klart att detta kan gå vägen då vi redan lyckats hitta fisk så tidigt in i tävlingen.
Dessvärre händer inget mer i det området och vi flyttar till en annan liknande plats. Nu börjar en utdragen period då vi testar allt utan att så mycket som se en gädda var vi än skickar ut våra beten.
Vi får istället njuta av ett underbart väder och flera unika naturupplevelser då vi både har simmande snok i vattnet som försöker äntra båten samt räddar en stackars skäggdopping som trasslat in sig i ett gammalt fiskenät.

Liverapporteringen vittnar om att fisket är segt för alla team och fortfarande innan rapporteringen stänger ligger vi precis på finalplats med en ynka gädda på 80 cm.
Det känns inte rimligt att det kommer hålla hela vägen så vi måste försöka lura upp ett par gäddor till för att vara säkra.
Vi gör en längre flytt tillbaka till det området vi faktiskt fick fisk inom och helt plötsligt hittar vi en liten vasslagun som håller betydligt varmare vatten och som från ingenstans krokar Anders en urlekt hona till på 86 cm.

Nu är klockan 14:30 dvs vi har haft ett 6h långt uppehåll från all form av kontakt med gäddor. Nästan direkt krokar jag ytterligare en gädda som dessvärre lämnar efter några sekunders fight.
Anders har både en och två följare i ”lagunen” och det känns riktigt kul igen. Vi fiskar av i princip varenda kvadratmeter men det dör av helt igen.
Vi bestämer oss för att lämna området i fred i minst 30 min för att hinna få ytterligare en chans innan vi måste köra över sjön för att vara i hamn 16:00. Vi fiskar av några platser runt om men det är stendött även där. 

Med endast 15 min kvar att fiska går vi åter in i området och direkt dvs 15:34 krokar jag en på exakt 60 cm och 10 minuter senare i sista kastet får Anders en på 66 cm.
Vi löser mätning och fotografering på under 1 min och bränner sen i väg över sjön för att angöra målgången 15:59 J

Det visar sig sen att vi hade missat finalplats om vi inte lyckats få de där två sista gäddorna och med totalt 294 cm kniper vi en femteplats och få med god marginal vara med och fightas om titel SM-mästare i gäddspinn senare i höst.

Väder: Sol, måttlig vind från syd, 17 grader i luften och 7-12 grader i vattnet.


Inga kommentarer: