29 mars 2016

Trollingpremiär och påsklax 
Äntligen är man igång med årets fiskesäsong. Vintern har varit seg och lång och fisket i princip obefintligt.  KJ och jag avslutade säsongen 2015 med en helg i Blekinge för att peta upp någon finare höstgädda. Trots att förutsättningarna var perfekta med höga temperaturer och vindar från rätt vädersträck var gäddorna som bortblåsta. Vi tillbringade jul och nyår i Thailand och där gjorde vi några försök med spinnfiske men det var klent resultat så när på en akvariefisk och minibarracuda som KJ lyckades att kroka. Betydligt bättre var snorklingen men det är en helt annan historia.
 
Åter till nutid och premiär i Östersjön. Dennis (grannen) och jag körde första turen för en dryg vecka sedan på sydkusten. Vi hade inget direkt att gå på så vi satsade på det område som gett fina fångster de senaste åren. Envis nordanvind veckorna innan och väldigt kallt vatten gjorde laxarna tröga. Vi lodade fantastisk med både betesfisk och bågar hela dagen men laxarna var tvärsura och vägrade bita över våra olika skedar. Första bomturen på mycket länge var ett faktum….
 
Långfredagen var nästa läge och nu hade jag Magnus aka läromästaren som gast. Vi gav oss envist ut till samma område som premiärturen för att se om det fortfarande fanns mycket fisk på plats. Om det var så skulle de kanske vara mer sugna på att nappa denna gången. Så fort vi slog av på farten och började loda såg det precis lika fint ut på lodet. I med alla prylarna och inte långt efter vi hade fullt ställ klapp första laxen en ytligt fiskad Big Ed i färgen Pelle Karlsson special. Magnus greppade spöet och bjöds på några luftsprång innan en snäll lax följde med hela vägen in till håvgarnet. En 5 kilos perfekt matfisk var bordad. Detta gav hopp inför resterande timmar och vi beslutade oss för att trumma runt i samma område. Timmarna gick och vi gjorde en längre repa utåt men ganska direkt så slutade vi att loda. Tillbaka mot samma vatten och när vi väl nådde var det dags igen. Nu högg det på min sida också denna gång på ett bete endast blyat med 20 gram. Ismo Mag svenskaflaggan lockade till hugg och en något större lax, dryga 7 kilo landades lika smidigt. Två fiskar är inte mycket men tillräckligt mycket med en bomtur färskt i minnet. Tyvärr blev det inte mer än så här och en brutal dimma välde in mot slutet så vi bröt och tog oss till hamn, först 30 m innan hamnpirarna hittade vi rätt i hamnhålet.
 
Det känns riktigt gött att våren är här och man vet att fisket bara kommer bli bättre och bättre.
Nu håller vi tummarna att det inte blåser framöver som det gjorde förra våren.
 
Väder: Växlande molnighet, 10 grader i luften, 4.3 grader i vattnet

Inga kommentarer: